OD RUNA DO KLOPKE VOLNE

OD RUNA DO KLOPKE VOLNE

DOLGA POT OD RUNA DO KLOPKE  VOLNE

klopka volne

Na kratko poglejmo kako dolga je pot od runa do klopčiča volnene preje.

Pot od runa do volne je dolga in ima nekaj kar nekaj postaj.  Da se runo ovce spremeni v obarvano mehko volneno klopko  se potrebuje kar veliko časa.

Najprej moramo ovco moramo imeti, jo vzrediti.

Vsako jesen, nekateri pa tudi spomladi, ovce pripeljejo  v ograde na striženje.  Runo jesenskega striženja je primerno za predelavo v prejo, spomladi pa ovce strižejo da bi se znebili umazane zimske dlake.  Najbolj fina je volna ki se dobi s prvim striženjem jagnjet, ki niso starejši od 8 mesecev. Imenujemo jo »jarina » ali »lambswool » in je zelo fina in mehka.

Včasih se je striglo ročno, kar je bilo zelo dolgotrajno in naporno opravilo, najboljši strigač je dnevno ostrigel največ 100 ovac. Danes, ko strižejo s pomočjo električnih škarij, je  delo je opravljeno trikrat hitreje.

Pomemben je tudi način striženja. Runo mora ostati zaprto , to je v enem delu.  Strigač mora spretno držati ovco, saj je samo tako mogoče  z nje  ostriči celo runo  v enem delu.  Od žive ovce ostrižena volna nosi naziv »čista runska volna«.

Merino ovca daje na leto od 6 do 8 kg volne.

Ostriženo runo se zaradi lažjega predenja češe s pripravo ki so ji rekli gradaše.

Sledi predenje volne na kolovratu. Predica v desni roki drži zvitek volnenega prediva, iz katerega s prsti leve roke oblikuje nit. Z nogo medtem poganja nožni pedal, ki vrti pogonsko kolo. Spredena nit se med vrtenjem pogonskega kolesa navija na cevko vretena. Nožni pedal poganja tako, da se kolo vrti v smeri urnega kazalca. Za predenje je najprimernejša in najkvalitetnejša volna dolžine dveh do treh centimetrov.

Za močnejšo in kakovostnejšo prejo se dve ali tri niti vijejo skupaj. Spredeno in zvito prejo se z motovilom navije v štreno, ki jo n štirih koncih zavežemo z nitjo, da se ne bi zmešala in podrla.  Tako pripravljeno volno shranimo. Preden začnemo plesti jo  z roko navijemo v klobčič.  Copyright © 2013-2017 Elanda Zlato runo. Vse pravice pridržane.