Pletenje z rokami

Pletenje z rokami

Dolgi, turobni decembrski večeri so kot nalašč za ustvarjanje, saj imajo, kot kažejo raziskave, tovrstna ročna dela protistresen učinek, saj znižujejo raven stresnega hormona koritizola v krvi in pripomorejo k nižjemu krvnemu tlaku. Pletenje ima terapevtski učinek – deluje proti anskioznosti in depresiji. V raziskavi, ki jo je opravila angleška psihoterapevtka Betsan Corkhill, je kar 54 odstotkov ljudi poročalo, da je pletenje v njih vzbudilo občutke sreče in zadovoljstva. Ker nas tovrstne dejavnosti zamotijo in zaposlijo naše roke, se preusmeri naša osredotočenost na bolečino. Ugotovljeno je, da se na ta način izboljšujeta tudi spomin in kognitivne funkcije, otrokom pa se dokazano povečajo matematične spretnosti. (vir: https://www.utrinek.si/pletenje-in- kvackanje-imata-terapevtski-ucinek).   

S prejo v roku lahko pobegnemo od nemirnih nakupovalnih ulic, migetajočih lučk, vsiljivih reklam in se potopimo v svoj neskončno bogatejši notranji svet.

Pletemo ročno ali s pletilkami ali kvačko od 20 mm dalje. Navodila si lahko ogledate TUKAJ.

Za predstavo o porabi preje navajamo nekaj podatkov: za odejo velikosti 100 x 100 cm potrebujemo približno 2,6 kg volne, za odejo 150 x 150 cm porabimo 5,8 kg, za velikost 200 x 200 cm pa okoli 10 kg volne.

Ročno pletenje - izdelek 1 Ročno pletenje - izdelek 2 Ročno pletenje - izdelek 3
Ročno pletenje - izdelek 4 Ročno pletenje - izdelek 5 Ročno pletenje - izdelek 6


Copyright © 2013-2017 Elanda Zlato runo. Vse pravice pridržane.