Naravne preje

Preje iz naravnih vlaken so rastlinskega ali živalskega izvora. Sukajo se iz ene vrste vlaken in tudi iz dveh ali več različnih, tako da so na voljo raznovrstne mešanice.

Bambus

Bambusova vlakna so zelo zračna, antibakterijska in antistatična. Tkanine in oblačila iz teh vlaken lahko vpijejo veliko vlage in pri tem nimajo mokrega otipa, tako se niti ne pregrevamo niti ne potimo. Priporočamo ga vsem, ki iščete naraven, ne alergen ter koži prijazen material. Pletenine so na otip zelo mehke in prijetne. Preja iz bambusa je prava izbira tudi za oblačila za dojenčke in malčke.

Ne nazadnje se s pridelavo bambusa naravno okolje ne obremenjuje, saj za gojenje ne potrebujejo fitofarmacevtskih sredstev in namakanja.

Bombaž

Bombaž je rastlinsko naravno vlakno. Bombažne preje in mešanice z visokim delež bombaža se odlikujejo po dobri vpojnosti in zračnosti. Izdelki so prijetni za nošenje, so mehki in lahki, dovolj zračni in odporni na obrabe in enostavni za vzdrževanje. Iz bombažnih vlaken izdelujejo preje in sukance, ki so v rabi pri tkanju, šivanju in pletenju. Bombažna vlakna uporabljajo tudi v različnih mešanicah. S kemičnim postopkom mercelizacije (vlakna namakajo v raztopini natrijevega ali kalijevega hidroksida) dosežejo, da vlakna nabreknejo in s tem izgubijo značilen ledvičast prerez. Tako obdelana bombažna vlakna so trša in imajo lepši lesk; po videzu in lastnostih se zelo približajo svili.

Volna

Volna je naravno vlakno, ki ga pridobivajo iz živalske dlake. Volna ima edinstveno lastnost kodravosti, ki je zelo zaželena. Kodravost je odvisna od finosti vlaken. Bolj fina vlakna so tudi bolj kodrasta, medtem ko so debelejša vlakna s strženom manj kodrasta ali celo povsem ravna. Med kodri volnenih vlaken se zadržuje zrak, ki se segreje zaradi telesne temperature. Topel zrak, ujet v volneni prevleki, preprečuje vdor hladnega zunanjega zraka in s tem ohlajanje našega telesa. Zato so volneni izdelki topli. Volnena vlakna so med vsemi naravnimi materiali najbolj raztezna in elastična. Izredno so občutljiva na temperaturo. Volnene izdelke lahko peremo pri temperaturi do 30 °C, likamo pa prek vlažne krpe, ki preprečuje poškodbo volnenih vlaken. Volna lahko sprejme veliko količino vlage, do 40 %, je zelo hidroskopična in nima mokrega otipa.

Merino volna

je najbolj kodrasta, najfinejša volna ima zelo mehak otip, visoko trdnost in elastičnost. Izdelki iz merino volne so zelo mehki in nežni, v njih se dobro počutimo. Volneno vlakno odlikuje prožnost, mehkost ter dobre toplotne in izolacijske lastnosti. Vlakna imajo dobro elastičnost, voluminoznost in trpežnost. Volnena oblačila dobro varujejo pred vplivi hladnega vremena, so odličen toplotni izolator, hkrati pa prepuščajo vlago, kar pomeni, da vpijajo pot in ostalo vlago na telesu ter jo oddajajo na zunanji strani.

Alpaka

Dlaka alpake sodi med prestižna vlakna, pridobivajo jo s striženjem alpak. Odlikuje jih finost, mehkost, lesk, odlične izolacijske lastnosti in višja trdnost od volnenih vlaken. Primerna je za ljudi, ki so preobčutljivi na ovčjo volno ker ne vsebuje naravnega lanolina ali olj in je ni treba kemično obdelati. Alpake so živali raznolikih barvah saj jih najdemo v kar 22 barvnih odtenkih – od bele, bež, rjave, sive in vse do črne. Brijejo jih enkrat do dvakrat na leto, njihova volna pa spada med najkakovostnejša naravna vlakna, kot sta svila ali kašmir. Njihova volna je zelo cenjena. Njihova vlakna namreč ne gorijo, so antialergijska, poleg tega volna alpak dobro zadržuje toploto, ima visoko stopnjo elastičnosti in je tudi zelo odporna.

Kašmir

Preja iz kašmirja ima odlične lastnosti in sodi med najprestižnejše preje. Pridobivajo ga iz podlanke kašmirske koze in sodi med luksuzna vlakna, katera odlikuje mehak otip, lep in svilnat lesk ter visoka trpežnost. Kašmirska vlakna ne presegajo 19 mikronov debeline. Rezultat je luksuzno svileno mehko predivo, ki je hkrati lahko in toplo ter pomirjujoče vpliva na človeka.

Svila

Prava svila je najdragocenejša in najpopolnejša naravna surovina. V naravi nastaja že v obliki niti, medtem ko moramo pri drugih naravnih surovinah niti šele spresti iz vlaken. Svileni izdelki delujejo hladno in obenem zadržujejo toploto. Fine tkanine se gladko prilegajo na kožo, jo hladijo, vmesni zrak, ki težko uhaja skozi gosto tkanino, pa deluje kot toplotni izolator. Hitro vpija vlago, kar dodatno poveča udobnost prevleke oziroma odeje. Zaradi finosti in nežnosti je na koži izredno prijetna. Prava svila ima značilen lesk

Lan

Laneno pletivo je zelo močno in odporno. Zelo dobro uravnava temperaturo, vpija vlago in se hitro suši. Posledično daje občutek večje svežine.

Konoplja

Preja iz konoplje ima veliko prednosti, nenazadnje je njena uporaba okolju prijazna. Tkanino pridelujejo iz notranjega lubja v steblu industrijske konoplje. Na pogled in otip so takšna oblačila zelo podobna lanenim in imajo tudi nekaj podobnih lastnosti. Konopljina vlakna pa so tudi antibakterijska in odporna na plesen. Preja je primerna za pletenje in kvačkanje izdelkov za poletne dni. Iz njih je mogoče narediti čudovite »japonke, spadrile, špagerice«.

Copyright © 2013-2017 Elanda Zlato runo. Vse pravice pridržane.